About Me

10 Haziran 2015 Çarşamba

Merak edilen Windows 10 sorularına cevaplar!

Merak edilen Windows 10 sorularına cevaplar!
Windows 10 denildiğinde akla şu iki kelime geliyor: "Bedava" ve "Başlat Menüsü". Yeni işletim sisteminin Windows 8'de kaldırılan Başlat Menüsü'nü geri getirdiği doğru, ancak "bedava" kısmına dikkat etmek gerekiyor. İşletim sistemi 29 Temmuz'da piyasada olacak ancak Microsoft, bazı konuları halen tam olarak açıklığa kavuşturmuş değil.
Canınızı sıkmayın, çünkü bu yazımızda Windows 10'la ilgili akla takılan en önemli soruları cevaplayacağız.

Windows 10'a geçiş

Windows 10, yakın gelecekteki neredeyse tüm bilgisayarlarda yüklü olarak gelecek. Windows 7 ve Windows 8'i kullananlar ise Windows 10'a ücretsiz olarak geçiş yapabilecekler (bunu 1 sene içinde yapmaları gerekiyor). Bu sırada Media Center ve masaüstü araçları gibi bazı özellikler kaldırılacak.

Anahtar, hangi cihazlarda çalışacak?

Windows 10'la ilgili en çok merak edilenlerden bir tanesi, Windows 10'a geçtikten sonra donanımınızı değiştirirseniz ne olacağı. Windows 10'un yalnızca yüklendiği bilgisayarın anakartıyla çalışacağı söyleniyor. Ancak anakartınız bozulduğunda ve onu değiştirmek zorunda kaldığınızda lisansınıza ne olacağı, şimdilik bilinmiyor. Bugüne dek benzer durumlar yaşandığında Microsoft, lisans anahtarını telefonla tekrar etkinleştirmenize izin vermekteydi. Elbette firma, Windows 10'da da benzer bir yol izleyebilir.

Yükseltmeden sonra sıfırdan yükleyebileceksiniz

Yükseltmeden sonra sıfırdan yükleyebileceksiniz
İşletim sistemini en baştan, temiz bir sabit diske yükleyebilmek, kullanıcılar için önemli bir faktör. Windows 10'da bunu yapabileceğiniz, Insider programının başındaki Gabe Aul tarafından Twitter'da doğrulanmıştı.

Zorunlu güncellemeler

Windows 10'un standart sürümü olan Home, tartışmalı bir değişiklikle geliyor. Bu sürümde Windows güncellemeleri her zaman otomatik olarak indirilecek ve kurulacak. Microsoft, aslında bu basit değişiklikle geçmişte yaşadığı sorunların tekrarlanmasının önüne geçmek istiyor. Windows 10 Pro'da ise güncellemeleri elle yükleme işlevini kullanabileceksiniz.

Microsoft hesabı şart mı?

Bu konuda kesin bir bilgi yok ancak bir teoriye göre Windows 10, lisansları yönetmek üzere Microsoft hesabınıza oturum açmayı gerekli kılacak.

Geri dönüş mümkün olmayabilir

Windows 7 veya 8.1'den Windows 10'a yükselttikten sonra pişman olursanız, Windows 10'u kaldırıp işletim sisteminizi eski haline geri döndürebilecek misiniz? Önizleme sürümleri, Windows 8.1'e geri dönmenize izin veriyor, dolayısıyla aynı işlevi final sürümde de görebiliriz. Ancak Windows 10'u Windows 7 üzerine kurduğunuzda herhangi bir geri dönüş işlevi sunulmuyor. Bu yüzden Windows 7'den yükseltecek olanların sistem imajlarını kendilerinin almaları gerekiyor.

Ailelere acımayacak

Windows 7 için bir zamanlar sunulan Family Pack teklifini değerlendirip, uygun fiyata üç cihaz lisansı aldıysanız Windows 10, PC ağınızı topal bırakabilir. Microsoft destek forumlarına göre Windows 7'li PC'lerinizden yalnızca birini Windows 10'a yükseltebileceksiniz. Dahası bu durumda geriye kalan iki Windows 7'li PC'nizin Windows lisansı, geçersiz hale gelecek ve Windows 7'yi kaldırmak zorunda kalacaksınız.


0 yorum:

Yorum Gönder