About Me

10 Haziran 2015 Çarşamba

Çinli internet devi Baidu hile yapmış!

Çinli internet devi Baidu hile yapmış!
Independent Artificial Intelligence (Bağımsız Yapay Zeka) testinde, Çinli internet devi Baidu'nun hile yaptığı ortaya çıktı. Stanford Üniversitesi'nin Vision laboratuvarı tarafından düzenlenen Büyük Ölçekli Görsel Algılama  (ILSVRC) yarışması, Baidu'nun algoritmasının GoogleMicrosoftApple ve Facebook'un FART'ının yanı sıra diğer uygulamalar ile beraber yarıştığına şahit oldu.
Dr. Sean Holden, yapay zeka araştırmasının önemli bir kısmının resim tanımadan oluştuğunu ve geçtiğimiz yıllar içerisinde bu alanda çok büyük adımlar atıldığını söylemekte. Dr. Holden, çoğu yapay zeka araştırmasının aslında AI alanının tamamında çalışmadığını söylemekte: "İnsan benzeri performans çok zorlayıcı ve üzerine odaklanmak çok zor."
Resim tanıma algoritmalarının gelişmeleri ile beraber teknolojinin de ilerleyeceği ümit edilmekte ancak çoğu firma halen yüzde 4.8 hata oranı seviyesini geçebilmiş değil. Baidu ise rekor bir orana, yüzde 4.58'e ulaştığını iddia etmekteydi. Bu sıralamada Google yüzde 4.8 ve Microsoft yüzde 4.94 oranlarına sahipti.
Ancak ILSVRC düzenleyicileri, Mayıs ayında bir grubun test kurallarına uymadığını ve birden fazla hesap kullanarak her hafta rakiplerine göre daha fazla teste girdiğinisöylemişti. Daha sonra yapılan bir güncellemede, bu firmanın Baidu olduğu açıklandı.
Baidu'nun Heterogeneous Computing takımından yapılan bir açıklama, kısa bir süre önce ILSVRC tarafından kendilerine ulaşıldığını ve ImageNet sunucularına giriş için sahip oldukları haftalık sınırı aştıklarının söylendiğini belirtilmekteydi: "Bu hatadan dolayı özür diliyoruz ve sonuçları incelemeye devam ediyoruz. Araştırma yazımız Deep Image: Scaleing up Image Recognition'a bir not ekledik ve daha fazla bilgi edindikçe önemli güncellemeleri yapmaya devam edeceğiz."
ILSVRC topluluğuna karşı özür dilenen yazıda, "hata" kabul ediliyor. Baidu, ImageNet yarışmasının eşitliği ve şeffaflığının sadık destekçileri olmaya devam edeceğini de açıklamasına ekliyor.
Dr. Holden'ın açıklamalarında Skynet tarzı yapay zekaya da yer verilmekteydi. Dr. Holden'ın söylediğine göre bu çeşit bir "genel zekanın" gerçeğe dönüşmesi için önümüzde daha çok uzun bir süre var ve bu süre, bizim yaşam döngümüzü aşıyor...

0 yorum:

Yorum Gönder