About Me

24 Kasım 2014 Pazartesi

GTA 5 (PS4) İnceleme

Her sektörde birden fazla mihenk taşı vardır. İşte bu deriz… Sektöre imzasını altın harflerle yazdıran yapım sensin deriz. Arkamızdaki birkaç yıla baktığımızdaysa oyun sektöründe öne çıkan iki-üç yapımdan biri içinGrand Theft Auto 5 ismini rahatlıkla verebiliriz.
Geçen yıl milyonlarca oyuncu tarafından beklenen GTA 5 yaptığı çıkışıyla deyim yerindeyse ortalığı sallamıştı. Sağ bakıyorsunuz GTA 5, sola bakıyorsunuz yine GTA 5. Kendine oyuncuyum diyen neredeyse her konsol sahibi bu oyunu oynuyordu. Oyuncuların GTA 5'e bu kadar bağlanmasının sebeniyse say say bitmez. Uçsuz bucaksız serbestliği, bunu da mı koymuşlar diyebileceğiniz tok oynanışı, buram buram gerçekçilik akan ve her diyaloğuyla büyüleyen hikayesi, grafikleri ve animasyonlarıyla zirve noktasını gösteren grafikleri… Her oyuncu bunlardan birini zor da olsa ön plana koymayı başarabilir. Birçok kişi içinse bunu başarmak pek mümkün olmayacaktır. Hikaye deseniz oynanış, serbestlik deseniz grafikleri arkanızdan ağlayabilir. Lafı çok uzatmadan, GTA 5’in neredeyse her mekaniği kusursuz diyerek karşımızdaki yepyeni GTA 5’e bakalım.
Hayata Farklı Bir Gözden Bakmak
Bu inceleme sayfasında GTA 5’in zaten var olan içeriğine fazla değinmeyeceğim. Eğer bu içerikleri görmek isterseniz sizleri geçen sene oyunun PlayStation 3 ve Xbox 360 çıkışından sonra hazırladığımız GTA 5 İnceleme sayfamıza alalım. Yolcuları yönlendirdikten sonra kafamızı yeni nesil GTA 5’e çevirebiliriz.
GTA 5’in PlayStation 4 ve Xbox One ile birlikte grafikten sonra göze çarpan en büyük yeniliği FPS modu. The Elder Scrolls serisindeki gibi tek tuşa basarak geçebileceğiniz FPS modu Rockstar Games’in elini attığı her şeyde olduğu gibi tam randımanlı bir şekilde hazırlanmış. Sürüş kısımlarında detaylı kokpit kamerası, animasyonlar, diğer araçlarla çatışmaların güzelliği gibi detaylar arabaya bindiğiniz her seferde aklınıza FPS modunu getirtecek cinsten. Sürüşler elbette normal bakış açısına göre biraz daha zor fakat bu oynamanıza engel olacak cinsten değil, tam tersine tatlı bir zorluk. Normal çatışmalar içinse en başta serbest aim’de oynayanlara bir uyarıda bulunmak istiyorum. TPS bakış açısında bile Max Payne 3 ve GTA 5 ile gelişmiş olsa da nişan almada rahatlık sunamayan Rockstar, FPS’de biraz bocalamış. Özellikle Call of Duty gibi bir oyundan sonra GTA 5’in FPS modu biraz işkence gibi gelebilir. Tabii eğer yardımlı bir nişan sistemiyle oynuyorsanız sizin için bir sorun yok demektir.
Nişan almadaki sıkıntıları bir kenara bırakırsak FPS modundaki çatışma zevki TPS modundan çok da aşağı kalmıyor. FPS’ye geçtiğinizde oynanışta ufak tefek farklılıklar kendini göstermeye başlıyor. Koşma tuşuna basılı tutmadan normal hızda koşabilmek, yüzü duvara dönük olarak sipere yatmak gibi değişiklikler oyuna getirilmiş durumda. Bunlar sayesinde FPS’deki oynanış çok daha rafine olmuş.
FPS modunda hoşuma giden diğer özellikse bir Rockstar klasiği olan detaylar. Takla attığınızda veya arabanın camından fırladığınızda bunu gerçekten yaşadığınızı hissetmek, motosiklet kaskını taktığınızda görüş açınızın değişmesi ve ekranın hafifçe siyahlaşması, karakteriniz güneş gözlüğü takıyorsa hayata farklı renklerle bakmak gibi birçok detay FPS modunda sizleri bekliyor olacak. Şahsen ben TPS modunu FPS’ye tercih ettiğimden oyunun büyük bölümünü TPS açısından oynadım. Ancak eminim ki oyunu baştan aşağı FPS moduyla oynayacak birçok oyuncu vardır.
“Cila atma vakti geldi.”
Yenilenerek karşımıza çıkan bir oyunda en çok bakılan unsur grafikler olacaktır. PlayStation 3 ve Xbox 360’ta bile kendimizi yeni nesilde hissettiren GTA 5, yeni sürümüyle bu sıfatı gerçekten hak etmeyi başarıyor. Oyun boyunca karşılaştığım bazı detaysız kaplamalar haricinde GTA 5 sanki en baştan beri yeni nesil için hazırlanmış gibi duruyor. Kaplama kalitesinin arttırılması, ışıklandırmaların ve yeşilliğin güzelliği, karakterlerin daha gerçekçi gözükmesi gibi neredeyse her unsur daha da öteye taşınmış durumda. Oyunda görsellik olarak hayal kırıklığına uğramayacağınızın garantisini size rahatça verebilirim. (Para iadesi kabul edilmez)
Grafikler ve FPS modu dışında oyuna eklenen birkaç özellik daha bulunuyor. Örnek olarak artık Los Santos’ta hem tür hem de sayı olarak daha fazla hayvan bulunuyor. Köpeklerin sokakta karşınıza daha çok çıkması ve yanlarında başı boş gezen kedi dostlarını da getirmeleri oldukça hoş olmuş.
Yavaş yavaş incelemenin sonuna gelmeden önce bir de online aleme bakış atalım. Hatırlarsanız GTA Online, GTA 5’ten iki hafta sonra çıkmış ve oyuncuları resmen oyundan soğutmuştu. Bağlantı problemlerinden ötürü giremediğiniz GTA Online’ın ilk haftalarıyla yeni nesil GTA Online’ı karşılaştırdığınızda rahatlık açısından arada bir uçurum var. Oyunun online tarafı ilk çıkışından sonra yavaşça adam edilmeye başlanmıştı. Yeni nesildeki GTA Online ise birkaç pürüz dışında isminin hakkını fazlasıyla veriyor. İlk çıkışında sorun olmayan büyük bir online yapımı oynamayı gerçekten özlemişim. Sorunların giderilmesinin yanında aynı açık dünyada oyun artık 30 kişiyi destekliyor. Los Santos’un vay haline.
"Geri dönme zamanı.”
Oyuncuları daha önceden GTA 5 oynamış ve oynamamış olarak ikiye ayıralım. Ya da ayırmayalım, çünkü her iki tarafa da vereceğim cevap aynı: GTA 5’i yeni nesle alın! Oyunu beş defadan fazla bitiren insanları bir kenara bırakacak olursak bu yapımı bitirmenizin üstünden bir seneden fazla bir zaman geçti. Defalarca oynanmayı hak eden bu oyunu yeni nesilde denememek için para dışında hiçbir sebebiniz olamaz. Siz kararınızı veredurun. Ben şimdiden Los Santos’u özledim ve ellerimi DualShock 4’üme attım bile.
OYUNUN ARTI YÖNLERİ
  • Her yönüyle GTA 5,
  • Gelişen grafikler,
  • FPS modu,
  • Kısmen sorunsuz GTA Online.
OYUNUN EKSİ YÖNLERİ
  • GTA Online daha da sorunsuz olabilirdi,
  • Ender ortaya çıkan save ve görev hataları.
inceleme puanı
9.8
  • Grafik:9.0/10
  • Ses / Müzik:10.0/10
  • Hikaye / Atmosfer:10.0/10
  • Oynanabilirlik:10.0/10

67 yorum:

  1. Hak ettiği puan.

    YanıtlaSil
  2. gerçekten oyunun hakkını vermişler Helal olsun Rockstar

    YanıtlaSil
  3. rockstar artik GTA konusunda zirve yaptı kimse eline su dokemez

    YanıtlaSil
  4. siz gta in sitem gereksinimleri ne zannediyonuzki
    cod aw ,assassins creed unity,far cry 4
    bu oyunlarla sistem gerksinimleri aynı sekilde cıkcak

    YanıtlaSil
  5. abi msi ge60 apache gta 5 pcye ciktiginda kaldirir mi

    YanıtlaSil
  6. abi msi cx61 gta 5 pcye ciktiginda kaldirir mi

    YanıtlaSil
  7. GRAND THEFT AUTO serisi her evde olmalı bence...oyun okul iş stresini atmak için birebir

    YanıtlaSil
  8. Ama malesef öyle bir şey yok. :(

    YanıtlaSil
  9. En iyi puan alan oyun herhalde

    YanıtlaSil
  10. The last of us la dip dipe kapışıyorlar

    YanıtlaSil
  11. Eski nesilin grafiklerine "9.8" Yeni nesilin grafiklerine ise "9.0" vermişsiniz :D

    YanıtlaSil
  12. Abi çok iyi inceleme olmuş.Video inceleme de gelir inşallah...

    YanıtlaSil
  13. güzelmiş yeni grafiği

    YanıtlaSil
  14. grqfik neden 9.0 ???

    YanıtlaSil
  15. video inceleme yapmiyor musunuz artik

    YanıtlaSil
  16. Teşekkürler abi gerçekten ps4 çok güzel taşıdılar.

    YanıtlaSil
  17. Ben PC ye gelmesi taraftarıyım. Pek çok oyununu PC ye çıkartmaya başladı Rockstar. Zaten aşırı bir gelir de elde etti konsollardan. Hele 4 gibi çıkacaksa hiç çıkmasın dedirtiyor ;)

    YanıtlaSil
  18. 9.8 puani hakediyor oyunda kesfedilecek o kadar sey varki

    YanıtlaSil
  19. hak etttiği puan gerçektendde ama fps modu kullanışlı değil

    YanıtlaSil
  20. Aynen anil gta 5 kurusuna kadar hak ediyor bence cok guzel bi oyun yamer abide video lari artirirsa turuncu levye gelisir

    YanıtlaSil
  21. bana gore oyun her konuda iyi sadece hikaye anlamindan kotu çok karisik bir hikayesi var watch dogsla karsilastirdigimda ki tek kotu yani sadece hikayesi..

    YanıtlaSil
  22. tamer nerde yaa....oyun oynamasada olur çeksin bi video bişeyler anlatsın dinleyek..:D

    YanıtlaSil
  23. Biraz fazla kaçtı gibi geldi. Her ne kadar yeniliklerle geldiyse de sonucun da aynı oyun. Yani 9.2 ve ya 9.4 en fazladır BANA GÖRE...

    YanıtlaSil
  24. Yeni gta online xbox 360 icin gecerlimi ?

    YanıtlaSil
  25. arkadaşlar gta 5 hayvan nasıl olunuyo bilen
    varmı?

    YanıtlaSil
  26. Çok iyi yazmışsın eline sağlık.

    YanıtlaSil
  27. Arkadaşlar benim ps4 gta5 Ce-34878-0 hatası veriyor neden

    YanıtlaSil
  28. Cok iyi puan almis hakketi ama

    YanıtlaSil
  29. abi yılbaşo çekılışı nezaman yapılcak

    YanıtlaSil
  30. abi bişey sorucagımda daha adamlar ne grafiği yapacaklar bence o 9 oraya yakışmamış :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Grafikler bence çok da yeni nesil değil, optimizasyonu ii yapamamışlar ve grafikler beklentimin altında kaldı. Umarım pc için optimizasyonu iyi yaparlar.

      Sil
    2. zaten yeni nesil oyunların yüzde doksanı optimize özürlü ama gta 5 iyi optimize edilmiş :D

      Sil
    3. kesinlikle

      Sil
    4. beyler optimizasyon nedir açıklayabilir misiniz

      Sil
    5. saol kardeşim
      fpsyle alakası var mı peki çünkü akıcılığın fpsye bağlı olduğunu duymuştum

      Sil
    6. oyunu oynarken oyun kitleyerek olması oyunun akıcı olmaması oyunun bulanık titreyerek oynamasına optimizasyon sorunu denir

      Sil
  31. oyun akıcı olamamasına denir gta 4 oyna anlarsın ne demek istediğimi

    YanıtlaSil
  32. Optimizasyondan kastın 30 fps olmasıysa tps oyunana uygun olarak yapmışlar büyük ihtimal onu çünkü 30 fps gayet akıcı 60 da oynanamaz hele Araba sürüşleri

    YanıtlaSil
  33. Adwanced Warfare zaten grafikte 7.9 puan almış.

    YanıtlaSil
  34. grand theft auto serisi herzaman güzeldir ama daha da gelistirebilirlerdi yeni nesilde

    YanıtlaSil
  35. Watch Dogs 9.6 ediyorsa bu oyun özelliklede yeni nesilde 12/10 falan olur.

    YanıtlaSil
  36. Bence Gta 5 tam puanı hakediyor arkadas oyunda GTA Online girme sorunu yasandığı için puanını kırıyorlar önce sunu bi insan kendisine sorması lazım benim internetimin hızı ne? Gidiyorsun 8 mbps ile oyuna giriyorsun sonrada GTA Online' suç atıyorsun arkadaş git bi Avrupa ülkerine bak kaç mbps kullanıyorlar diye sonra gel bu olayı değerlendir.Adamlar 1000 mbps kullanıyorlar bizde alt yopısı yok.Bide 30 mbpsye biz fiber diyoruz komikliğe bak.

    YanıtlaSil
  37. Haklısın gardaş ben en azından 100 mbps internet istiyom.

    YanıtlaSil
  38. Fifa 15 in 8.7 aldığı bir puanlamada gta 5 in 9.8 alması çok saçma

    YanıtlaSil
  39. Bence sacma degil

    YanıtlaSil
  40. Bence gta nin en iyi serisi san andreas tı gerisi hep saçma hikayeler

    YanıtlaSil
  41. Sacmalama. Tamam san andreas efsane. Ama gta 5 in hikayesi cok saglam.

    YanıtlaSil
  42. O zaman bu puanları veren editörlerde sıkıntı var

    YanıtlaSil
  43. Bu olmamalı işte. Hiç mi sıkıntı yok oynanabilirlikte? Hikayesi gelmiş geçmiş en iyi hikaye mi? 10/10 verilmemeli hiç bir oyuna...

    YanıtlaSil
  44. 9.799999999999999999999999999999 X 0 kaç eder pampa?

    YanıtlaSil
  45. 9.8 abartıya kaçmış bence. 9.5 olabilirdi.

    YanıtlaSil
  46. Ali kaan Abi Bence Biraz Fazla Abartmışsın Fps Modunda Büyük Eksiklikler Var

    YanıtlaSil
  47. Olmuş Gerçekten :)

    YanıtlaSil
  48. Tam puan alacakmış nerdeyse ama 9.8 gözüme çok göründü 9.2 olabilir ya da 9.3 ama 9.8 fazla olmuş gibi

    YanıtlaSil
  49. Oyunun eksi yönü yok neredeyse. 10 verseler şaşmazdım

    YanıtlaSil
  50. Bence puanı tam oturmuş. GTA 5 Ali KAan abinin dediği gibi parasını kuruşuna kadar hak ediyor.

    YanıtlaSil
  51. aynen kardeşim gta5in yerini hiç imse tutamaz :)

    YanıtlaSil
  52. Ps3 e fps mod gelcekmi yoksa geldimi?????

    YanıtlaSil
  53. Offf bu oyuna canımı veririm

    YanıtlaSil
  54. Az kaldı ALıcam seni

    YanıtlaSil
  55. Ne kadar? fiyatı

    YanıtlaSil
  56. Güzel inceleme olmuş tşk

    YanıtlaSil
  57. Puan çok deilmi yaa bnce 9.6 yada 9.7 olaaktı.Ama neyse sizöle karar vermişiniz

    YanıtlaSil