About Me

20 Kasım 2014 Perşembe

LittleBigPlanet 3 İnceleme

Örnek aldığı oyunlardan farklı şeyler deneyen, kendini birkaç adım öne taşımayı amaçlayan ve en önemlisiyse yaratıcılığıyla ön plana çıkan oyunlar her zaman ilgimi çekmiştir. Bu sebeple LittleBigPlanet serisinin bendeki yeri apayrıdır. Serinin ilk oyunu inanılmaz derecede keyifli co-op sisteminin yanında oyunculara sunduğu bölüm yapma olanağıyla sürekli farklı içerik ve diğer pek çok online oyundan daha fazla oynanış süresi vaat eden bir yapımdı. Bununla birlikte sunduğu kaliteli hikaye modu da cabası. Ardından gelen LittleBigPlanet 2’yi ilk oyun kadar ayıla bayıla oynamasam da yaratıcılığının üstüne bir o kadar daha şey katmayı başarmıştı ve kesinlikle çok başarılı bir oyundu.
Şimdi gelelim üçüncü oyuna. Yapımcılar E3 2014’te LittleBigPlanet 3’ü duyurmak için sahneye çıktığında oyunun yeni özelliklerini tanıtmaya başlamıştı. Bense hiçbirine dikkatimi veremedim. Çünkü kafamda sürekli “bu oyunu kim geliştiriyor” sorusu dolaşıyordu. Her oyunuyla yaratıcılığını konuşturan Media Molecule’un LittleBigPlanet serisine daha fazla yoğunlaşacağını düşünmüyordum, ki nitekim bu düşüncem de doğru çıktı. LittleBigPlanet 3’ün geliştiricisinin Suma Digital olduğu açıklandı ve oyundan soğuma derecem bir anda tavan yaptı.
“Senin beynin nerede?”
İncelemenin en başında can alıcı noktayı söylüyorum. Girişten de anlayabileceğiniz üzere LittleBigPlanet 3 yenilik ve yaratıcılık anlamında üç oyun içerisinde serinin en kötü yapımı. Duyurusu “oynanabilir üç yeni karakter ekledik” şeklinde yapılan bir LittleBigPlanet oyunundan da bu sonucu almak pek şaşırtıcı olmadı.
LittleBigPlanet 3’ün en bariz yeniliği yeni dostlarımız. Klasik Sackboy’umuzun yanında hız ve duvardan duvara atlama özelliğine sahipOddsock, küçülüp büyüyebilen Toggle ve uçma yeteneğine sahip Swoop eklenmiş. Bu karakterler oynanabilirliği gerçekten çeşitlendiriyor. Ancak iki büyük sorun var. İlki hikaye modunda bu karakterleri yeteri kadar göremememiz. Benim kafamda yeni karakterler Sackboy kadar ön planda olacak gibi bir düşünce vardı. FakatSackboy ile diğer karakterlere nazaran çok daha fazla oynayacaksınız. Bu karakterler hikaye moduna çeşitlilik konulmak için yerleştirilmiş gibi duruyor. İkinci sorunsa co-op’a girdiğinizde patlak verecek. Oyunun tanıtımında gösterilen her karakterin farklı bir kişiye büründüğü dört kişilik co-op modundan oyunda eser yok. Herkes bir ya da iki farklı karaktere bürünebiliyor. Her oyuncunun farklı özelliği olduğu ve taktik yaparak ilerlediğiniz bir dört kişilik co-op maalesef oyunda bulunmuyor. Tabii bu söylediklerim geliştiricilerin tasarladığı hikaye modu için geçerli. Oyuncular elbet dört karakterin yer aldığı co-op bölümler yapacaktır, ama bunların kalitesinin Sumo Digital’ın yaptığı bölümler kadar kaliteli olup olmayacağı da muallakta.
LittleBigPlanet 3’ün hikayesi pek bahsedilmeye değmese de biz kısaca anlatalım. Newton adlı bir ampul kafalıya karşı mücadele ettiğiniz ve bu uğurda Oddsock, Toggle ve Swoop’u kurtarmaya çalıştığınız bir hikayesi var oyunun. Hikaye çok kaliteli olmasa da hikaye modunda seriye farklılık katılmaya çalışılmış. Artık LittleBigPlanet 3 ufak çaplı bir açık dünyaya sahip. Oyunda giriş bölümü harici üç adet bölge var ve bu bölgelerdeki görevler ana ve yan olarak ikiye ayrılıyor. Görev listesinden istediğiniz görevi seçip, o görevin olduğu yeni mekana doğru yola koyulabiliyorsunuz. Yan görevleriyse sizin keşfetmeniz gerekiyor. Açıkçası bu yeniliğin oyuna inanılmaz şeyler kattığını söyleyemeyeceğim, fakat farklı bir hava kattığı kesin. En azından ufak çaplı bir keşfetme duygusu daha ekliyor oyunculara.
Hikaye modunda oynanabilir diğer üç karakterin yeteri kadar kullanılmadığından şikayetçi olmuştum. Bunun sebebiyse oyun çıkmadan önce bu karakterlerin sürekli üstünde durulmasıydı. Eğer bu ayrıntıyı önemsemezsek yeni eklenen karakterler ve hikaye modundaki çeşitlilik şahane. Özellikle Sackboy’un kullanabildiği yeni oyuncaklar ve bu oyuncakların üstüne kurulu bölümler hikaye modunu çok daha keyifli kılıyor. Call of Duty: Advanced Warfare’dakine benzer iticiler, ışınlanma topu, borulardan kayma gibi çeşitli ekipmanlarınız var. Bu ekipmanlar kaliteli bölüm tasarımlarıyla birleşince ortaya keyifli saatler çıkıyor.
Keyifli saatler dedim ama bu saatlerin sayısı oldukça az. LittleBigPlanet 3 son zamanlarda oynadığım en kısa oyun. 4-5 saat arasında oyunun hikayesini tamamlamanız mümkün. Geliştiriciler herhalde “nasılsa oyuncular bölüm yapacak” deyip, hikaye modunun süresi üzerinde çok kafa yormamış olsa gerek.
Bölüm yapımı konusunda LittleBigPlanet 3 kendini bir hayli geliştirilmiş. Bölüm yapımını keyifli bir şekilde anlatan ayrıca bir mod bulunması, yaratımın daha sade ve basit yapılması daha fazla oyuncuyu bölüm yapma itecektir. LittleBigPlanet 3 bu tarafıyla takdirimi kazanmayı başardı. İlerleyen günlerde ne kadar çeşitli bölümler göreceğimizi merakla bekliyorum.
“Yaratacaksın”
LittleBigPlanet 3’ün yaratıcılık namına çok bir şey eklemediğini söylemiştim. Bunun en büyük kanıtı da oyundaki DualShock 4 kullanımı. LittleBigPlanet’ta ve Tearaway’in PS Vita ile PlayStation 4 versiyonlarında Media Molecule kontrolcüleri harika bir şekilde kullanmıştı. LittleBigPlanet 3’te ise DualShock 4 ile sunulan o kadar imkana rağmen neredeyse hiçbir şey eklenmemiş. Gözüme çarpan tek şey bölüm yapımında kullanılan imleci dokunmatik yüzeyle hareket ettirebilmek oldu.
Oyunlarda hata görmeye fazlasıyla alıştık. LittleBigPlanet 3 ise bunu bir adım öteye taşıyarak affedilemeyecek hatalarla ortaya çıktı. Oyunda bulunan bir bug yüzünden bazı checkpoint noktalarından sonra ölünce o checkpoint noktasında yeniden doğamıyorsunuz. Oynamaya devam etmek için bölümü kapatıp yeniden açmanız ve en baştan oynamanız gerekiyor. Bu sorun umarım ileride gelecek güncellemelerle giderilecektir.
LittleBigPlanet 3 grafik konusunda iyi bir performans göstermiş. Yeni neslin gücü sayesinde Sackboy’un ve dostlarının kumaşları çok daha gerçekçi gözüküyor. Üstüne kaplamalar da daha kaliteli hale getirilmiş. Ancak oyunun harika grafiklere sahip olduğunu söylemek de doğru olmaz. Bana kalırsa bunun en büyük sorumlusu oyunun PlayStation 3’te de boy göstermesi.
Seslendirme ve müzikler açısından LittleBigPlanet 3 serinin önceki oyunlarından hiç de aşağı kalmıyor. Hatta üstüne bile çıktığını söyleyebilirim. Oyunun klasik haline gelmiş anlatıcısı Stephen Fry’ın yanına House M.D. ile gönüllerde taht kuran Hugh Laurie de Newton rolüyle yer edinmiş. Bunun üstüne Nolan North’u az da olsa duymak sizi pek de şaşırtmayacaktır tahminimce (ne de olsa adam her yerde). Müzikler de serinin kalitesini koruyor. Oyunun kendi müziklerinin üstüne Mr. Sandman gibi kültleşmiş parçaları duymak beni mest etti doğrusu.
***
Sony’nin nadide platform serisinin yeni üyesi LittleBigPlanet 3 sessiz bir çıkış yaptı. Bunun en büyük sebebiyse yapımcı değişikliği. Oyun yeniliğin ve yaratıcılığın az olması, hikaye modunun kısalığı gibi eksilerinin yanında kaliteli ve çeşitli bölüm tasarımları, oynanabilir yeni karakterler gibi artıları da getirmiş. LittleBigPlanet 3 serinin belki en kötü oyunu olabilir, fakat bunu önceki oyunlarla kıyaslayarak söylüyorum. İlki iki oyunun ne kadar harika olduğunu göz önüne aldığınızda LittleBigPlanet 3 size kesinlikle keyifli saatler sunacak bir yapım, ancak beklentileri fazla yükseltmemekte fayda var.
OYUNUN ARTI YÖNLERİ
  • Oynanabilir yeni karakterler,
  • Çeşitli bölümler ve bölüm tasarımları,
  • Yeni ekipmanlar.
OYUNUN EKSİ YÖNLERİ
  • Hikaye modu çok kısa,
  • Co-op gerektiği kadar yaratıcı değil,
  • Ölümcül oyun hataları,
  • Genel olarak yaratıcılıktan yoksun.

  • inceleme puanı
    7.5
    • Grafik:8.2/10
    • Ses / Müzik:9.0/10
    • Hikaye / Atmosfer:7.5/10
    • Oynanabilirlik:9.0/10

10 yorum:

  1. Biraz hayal kırıklığı oldu benim için daha yüksek bekliyordum.

    YanıtlaSil
  2. oyunun verdiğiniz puanlara göre hesaplamasını aldım 8.4 çıktı herkes rahat olsun

    YanıtlaSil
  3. ben de daha açar açmaz hesaba girdim :) 8.4

    YanıtlaSil
  4. Ölümcül oyun hataları var ha hmm entreasan

    YanıtlaSil
  5. Kardeş-Kuzen-Yeğen vs. gibi küçüklerimiz için düşünülebilecek iyi bir arcade oyun.

    YanıtlaSil
  6. bu oyun ne olursa olsun alinacak bi oyun cunku bu oyun diger oyunlara benzemez

    YanıtlaSil
  7. incelemelerde mobildeki gibi oyunun artı ve eksi yönlerinide yazın

    YanıtlaSil
  8. Ben pek begenemedim zaten bizim yas grubumuz için belki uygun degil ama arkadaşlarimizla vb için düşünürsek yetersizlikleri çok..

    YanıtlaSil
  9. Güzel bir inceleme olmuş elinize sağlık ancak verilen puanların ortalaması normalden düşük olmuş sanki

    YanıtlaSil
  10. Bir arcade oyununa gore cok guzel bir oyun bence

    YanıtlaSil