About Me

5 Aralık 2014 Cuma

PES 2015 İnceleme

PES serisinin ülkemizde önemli bir takipçi kitlesi var. Hatta bu oyunlar sayesinde büyük bir pazarın dahi oluştuğunu söyleyebiliriz. Nice Playstation Cafe'nin PES sayesinde ayakta kaldığını unutmamak gerek. Konami'de Türk hayranlarından bihaber değil. Bu yüzden geçtiğimiz yıldan bu yana oyunu Türkçe desteğiyle piyasaya sürüyor.Buna rağmen serinin yaşadığı lisanslama sorunları sebebiyle bir çok lig oyunda yer almıyor. Bu liglerden biri de bildiğiniz üzere Süper Toto Süper Lig. PES 2015'te sadece Galatasaray'a yer verilmiş. Gönül isterdi ki tüm lig olmasa bile Avrupa'da oynayan takımlarımızdan Beşiktaş ve Trabzonspor'da oyunda yer alsaydı. (Benim gönlüm Beşiktaş'ı daha çok ister orası ayrı konu). Özellikle rakibi FIFA'nın büyük bir atılımla ligimize oyunlarında üç yıl boyunca yer verecek olduğunu açıklamasına rağmen PES'ten bu yönde bir açıklama gelmedi.
Geçtiğimiz sene görece kötü çıkan PES'ten sonra oyuncular 2015'i dört gözle bekler olmuşlardı. Hem yeni nesil konsollara çıkacak olması hem de Konami'nin hatalarının farkına varacağının umut edilmesi gözleri bu oyuna çevirmişti. Oyunun duyurusunun ardından çıkan videolar ve fuarlarda alınan ödüllerle birlikte beklenti oldukça artmıştı. Oyuncular bir PES 2006, bir PES 2013 görmek niyetiyle oyunu bekliyorlardı. Ben seriye bu kadar tutkun olmasam da beklentinin karşılandığını söyleyebilirim.
pes-2015-inceleme
"Ne kadar gerçekçi!"
Yeni nesille birlikte Konami, Fox Engine'in gücünü tam anlamıyla kullanmaya başlamış durumda. Bu gücü özellikle animasyonlarda görebiliyoruz. Futbolcuların hareketleri için gerçekten başarılı yaftasını düşünmeden yapıştırabiliriz. Futbolcuların gerçek hayatta sahip olduğu yetenekler ve oyun tarzları oyuna yansıtılmaya çalışılmış. Her oyuncu özelliklerine göre hareketler yapabiliyor. Yani Piqué forvet gibi davranmayı bırakın öyle inanılmaz çalımlar atamıyor. Kısaca tuş kombinasyonları uygulayarak her oyuncuya öyle fantastik hareketler yaptıramıyorsunuz. Ancak Neymar, Ronaldo gibi oyuncular için hala özel hareketler sabit ve oyuncuya göre değişkenlik gösterebiliyor. Sanırız oyunda Beşiktaş'ın olmamasının sebebi bu oyuncu özelliğine göre performans ve hareket kavramı. Yapımcılar sağ beksiz bir takımı oyuna dahil etmek istememiş olabilirler. Özellikle Beşiktaşlı oyunu PC üzerinde çalıştırdıklarında SerdarKurtuluş.dll çalıştırılamıyor hatası aldıkları da söyleniyor.( Yeteri kadar Beşiktaş ve sağ bek problemi şakası yapmasam olmazdı!)
Top kontrolünde ise inanılmaz bir mesafe kaydedilmiş. Pas herhangi bir oyuncunun ayağına gittiğinde onu gerçekten kontrol ettiğini görüp hissedebiliyorsunuz. Pas ve şut animasyonlarında da ziyadesiyle gelişme var.PES 2014'te de en çok sevdiğim yanlardan bir tanesi bu olmuştu. Yeni oyunda ise geçtiğimiz senenin üzerine oldukça konulmuş. Özellikleri pasları açık ara çok beğendiğimi söylemem gerekiyor. Animasyonlarda yapılan bu gelişmenin yanı sıra o pas alış verişi sırasında yaşanan tutukluk ve yavaşlıkta giderilmiş durumda. Daha akıcı bir oynanış sunulmuş.
Fizikler ise gelişen başka bir konu. Top hareketleri oldukça gerçekçi ve göze hoş geliyor. Oyun sırasında çokça futbolcunun ayağına yanlışlıkla çarpıp seken toplar görebiliyorsunuz. Hız arayan oyuncular için biraz can sıkıcı olsa da benim çok hoşuma giden bir ayrıntı oldu. Topun oyunda olduğunu hissetmenize yardımcı oluyor. Animasyonlara ek olarak taç atmanın hızlanması ve buraya bir animasyonun eklenmesi de güzel olmuş. 
Animasyonlarda en can alıcı kısım ise topa kayma ve ayak koymalar. Topa kaymalarda oyuncuların yaptığı hareketler gerçekten kalbinizi çalıyor. Bu yüzdendir ki sürekli toplara kaymak istiyorsunuz. (Yazar burada yazısına ara verip PES 2015'te topa kaymaya gitti)
pes-2015-rewiev-red-card
"Gerçek futbolcu gibi"
Fox Engine ile gelişen konulardan bir tanesi de yapay zeka. PES 2015'in FIFA 15'e olan en büyük artısı ne olmuş derseniz direkt olarak bunu gösterebilirim. Top kaleciye gelince takımın kanat oyuncularının boşluklara koşular yapması ya da duvar pasların da takım arkadaşınızın düzgün yerlere koşması gibi özellikler oyuna ayrı bir tat katmış. Bu sadece koşu bazında değil oyuncuların saha içi yerleşimlerinde de kendini göstermiş durumda. Daha önceki oyunlarda gördüğümüz "bölge" kavramı için 2015'te çözüm bulunmuş durumda. Artık oyuncular kendine pozisyonlarına sabit kalmadan aksiyonlara girebiliyorlar. Örneğin sol bek ileri çıktığında sol açık geriye hızlıca dönüyor. Örneğin; FIFA 14'te bu geri dönüşler yaşanıyor bile olsa sol açık defansif pozisyonda çok etkisiz kalıyordu. PES 2015'te bu durum değişmiş ve sol açık sadece bedenen orada durmuyor. Bu yenilikte defansif ve ofansif organizasyonların tam manasını kazanmasına yardımcı olmuş. 
Defans kısmına önemli bir ekleme daha yapmak gerekiyor sanırım. Geliştirilen yapay zeka ile birlikte oyuncuların markaj ve pres yetenekleri çok geliştirilmiş durumda. Bu gelişimle birlikte daha kolay defans yapabiliyorsunuz.
pes-2015-inceleme-ronaldo
Oyunun grafiklerinde gelişme olduğu aşikar bir durum. Hem oyun içi görsellerde hemde futbolcu tasarımlarında büyük ilerleme kaydedilmiş durumda. Özellikle yüz tasarımları bir harika. Her oyuncu için bu geçerli olmasa da; bilindik oyuncuların yüzleri bire bir oyuna aktarılmış. Yukarıda ki görselde gördüğünüz gibi daha canlı ve gerçekçi yüz tasarımları mevcut oyunda. Oynarken ayırt edemediğiniz anlar dahi oluyor. 
Fox Engine'in gücüyle birlikte önümüzdeki senelerde çok daha inanılmaz işlerin altına imza atılacağından şüphemiz yok. PES bu konuda bayrağı devraldı artık. Diğer oyuncuların yüzleri ve vücut yapıları da aynısı olmasa bile benzetilmeye çalışılmış. Melo uzaktan andırabiliyor.
"Bir sabah bunaltıcı düşlerden uyanıp"
Oyunda bir diğer yenilik ise menü sistemi ve modlar. Şampiyonlar Ligi ve Copa Libertadores gibi lisanslı turnuvalar hala oyun içinde yer almakta. Eski oyunlarda olduğu gibi gerçekten bu turnuvalara başlayıp heyecanlı dakikalar yaşayabiliyorsunuz. PES'in en sevilen yanlarından bir tanesi kesinlikle bu turnuvalar.
Bununla birlikte Konami çalışanları bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandıklarında, kendilerini EA çalışanı olarak bulmuş olmalılar ki; ilginç denemelerde bulunmuşlar. Oyuna eklenen en büyük yeniliklerden bir tanesi myClubmodu. Yeni mod FIFA'da uzun yıllardır süre gelen Ultimate Team'in bir benzeri. Hatta kötü bir kopyası. Ara yüz tasarımlarından sıkılacağınız bu modda yine Ultimate Team heyecanı yaşamanız mümkün ancak var olan sorunlar sizi hemen kendinden uzaklaştırıyor. İlk denemedir olabilir diyebiliriz ancak rakibi bu konuda bu kadar üstünken vasat bir denemeyle giriş yapmamaları gerekirdi. İlk videosu yayınladığında herkes sadece gülmüş.
Menü sisteminin değişmesi ise benim beğendiğim konulardan bir tanesi. Gerçekten göze hoş gelen ve sizi kendisine çeken bir yapıya bürünmüş bu ara yüz. Kesinlikle alınan en iyi kararlardan bir tanesi.
"Karar"
Sonuç olarak PES 2015 bir önceki oyuna göre çok daha iyi bir futbol oyunu olmuş. Takipçilerin beklediği PES 2013 benzerliği oyunda bulunmamasına rağmen alışıldıktan sonra gerçekten yeni bir deneyim sunuyor oyun size. 
Anismayonlarda yaratılan harikalar ise bu deneyimi en üst seviyeye çıkarıyor. Keza grafiklerde sevdiğim noktalardan bir tanesi oldu. Buna rağmen rakibiyle karşılaştırdığımız PES hala geride. Gerek içerik gerek oynanış olsun hala kat edeceği noktalar var. Ancak seriyi seviyorsanız ve bu tarz oynanışa alışıksanız satın aldıktan sonra asla pişman olmazsınız.
OYUNUN ARTI YÖNLERİ
  • Animasyonlar
  • Yüz tasarımları
  • Yeni "bölge" sistemi
OYUNUN EKSİ YÖNLERİ
  • Kaleciler
  • Devam eden tutukluk
inceleme puanı
8.0
  • Grafik:8.5/10
  • Ses / Müzik:7.0/10
  • Hikaye / Atmosfer:8.0/10
  • Oynanabilirlik:8.0/10

10 yorum:

  1. fifa 15 bastı gaza gidiyor tabikide fifa 15 :) tabi bu benim kararım

    YanıtlaSil
  2. pes 2015 mi yoksa fıfa 2015 mi ?

    YanıtlaSil
  3. Beyler Sölim Size Ben Pes2013 Görüntüleri Bin Basar 14 15 e....

    YanıtlaSil
  4. lan bu kadar ovmussunuzu oyunu gitmissiniz 8 vermissinizi en az 9 luk oyun bu fifadan iti

    YanıtlaSil
  5. Fifa pc de berbat ama ps 4 te super ama pesin farklı bir tadı var

    YanıtlaSil
  6. Video inceleme gelsin LÜTFEN!!!

    YanıtlaSil
  7. Biraz geç geldi ya

    YanıtlaSil
  8. pes 2015 futbolcu modellemelri gerçekci oynanışı futbolcu hareketleri fifaya göre çok iyi bence ama çevre modellemeleri konusunda çok iyi değil ama buna rağmen gerçekci havayı yakalamışlar canımı sıkan tek şey kaleciler çok basit gol yiyorlar 5-0yendiğiniz macı rovanş da 5-0 yenilebiliyorsunuz rakip futbolcunun yeri geldiğinde ayağından topu almak işkenceye dönüşüyo.oyuncuların birbirine çarpışması çok saçma olmus yere düşen oyuncudan kurtulup bir türlü topa erişeymiyorsun onun dışında çok iyi ben hala PES diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaleciler benimde çok canımı sıktı. Diğer oyuncuların yapay zekaları çok iyi ancak kaleciler neden öyle olmuş anlamadım :D

      Sil