About Me

15 Aralık 2014 Pazartesi

Google Rusya'yı terk ediyor!

Google, Rusya, yeni, kanun

Rusların, yerel verilerin Rusya içerisindeki sunucularda depolanmasını zorunlu tutan kanunu çıkartma niyeti, Google'ın Rusya'daki mühendislik çalışmalarını sona erdirebilir.
Google'ın bu kararının Rusya'da çıkması beklenilen kanuna cevap olarak verdiği açık. Karar, Rusya'nın düzenlemeleri yüzünden hassas verileri açıklamak zorunda kalmamak için alınmış olabilir ancak henüz önerilen kanun hakkında net bir açıklama da yapılmış değil.
Google, adı açıklanmayan kaynağın söylediğine göre, mühendislik çalışanlarını Rusya'nın dışına çıkartmakta. Ancak firma geçmişte de çalışanlarını bir ülkeden başka bir ülkeye taşımıştı, Finlandiya ve İsveç örnekleri bu noktada gösterilebilir. Tabii ki daha çok kullanıcı verileri üzerine odaklanan bu yeni kanun, çalışanların ülke dışına taşınması ile geçilebilecek bir şey değil.
Ülkede önümüzdeki yıl işleme geçmesi beklenen kanun, internet firmalarının, Ruslarla ilgili verileri ülke içerisindeki veri merkezlerinde tutmalarını şart koşmakta ve bu koşulun sağlanmaması durumunda ağır cezalar söz konusu olacak.
Google'ın yeni kanunlarla sorun yaşadığı tek ülke Rusya da değil. Geçtiğimiz hafta, İspanya'daki Google News portalının kapatılacağı duyurulmuştu. 

0 yorum:

Yorum Gönder