About Me

21 Eylül 2015 Pazartesi

Yerini yenilerine bırakan 4 Windows aracı!

Yerini yeni araçlara bırakan 4 Windows aracı!
Windows, bazen varlığından bile haberdar olmadığımız birçok faydalı araçlageliyor. Bu araçları yok saymak kolay, ancak bu yazılımlar bugünkü Windows'un temelini oluşturuyorlar. Bu yazımızda ise Windows'la gelen ve en ön planda olan, ancak zamanla yeni uygulamaların gölgesinde kalan ve kapatılan programlara göz atmak istiyoruz.

Internet Explorer

İlk yayınlanma: Ağustos 1995
Bitiş: Temmuz 2015
Yerini alan: Microsoft Edge
İlk kez Windows 95'in Microsoft Plus! genişleme paketinde ortaya çıkan Internet Explorer (IE), uzun süre Windows'un varsayılan web tarayıcısı olarak kaldı. İlk birkaç senesinde rakiplerinin pek rahatsız etmediği IE, 5 ve 6 sürümlerinde birçok güvenlik sorununa sahipti. Bu sırada Mozilla Firefox (2002'de çıktı) ve Apple Safari (2003'te çıktı) yükselişe geçti.
IE'nin en son sürümleri fena değildi ancak Microsoft, Windows 10'da IE'nin kötü ününden kurtulmak istedi. Windows 10, IE'ye ver vermeye devam etse de varsayılan tarayıcı olarak modern web için geliştirilen Microsoft Edge'i sunuyor.

Windows Media Center

İlk yayınlanma: Ekim 2002
Bitiş: Temmuz 2015
Yerini alan: Çeşitli araçlar
Windows Media Center, ilk olarak Windows XP'nin medya odaklı özel bir sürümüne dahil edilmiş, daha sonra Windows Vista ve Windows 7'nin birçok sürümüne ilave edilmişti. Windows 8 / 8.1 kullanıcıları ise onu ücret karşılığında satın alabiliyordu.
Yazılım, yerel video dosyalarını açabiliyor, Netflix gibi hizmetler üzerinden video akışı yapabiliyor ve TV'den kayıt yapabiliyordu. Birçok kullanıcı Windows Media Center'ı bir medya merkezi olarak kullanıyor, onunla sevdiği TV programlarını TV'ye yansıtıyordu. Ancak yazılımın asıl işlevi, DVD çalmaktı.
Microsoft'u Media Center'ı geliştirmeyi bırakmasının en önemli nedenlerinden biri, fiziksel medyalardan akışa doğru olan geçişti.
Windows 10'a içerisinde Windows Media Center bulunan önceki Windows'lardan geçen kullanıcılar, yeni Windows DVD Player uygulamasını ücretsiz olarak kullanabilecekler.

Outlook Express

Outlook Express
İlk yayınlanma: Ekim 1997
Bitiş: Ocak 2007
Yerini alan: Windows Mail, Windows Live Mail ve Microsoft Outlook
IE'nin 4-6 sürümleriyle birlikte gelen Outlook Express, basit bir eposta ve haber istemcisiydi. İsmindeki benzerliğe rağmen Outlook'tan tamamen farklı olan Outlook Express'in heyecan verici bir yanı da yoktu.
Windows Vista'yla birlikte varsayılan eposta istemcisi görevini Windows Mail üstlendi. Benzer isimdeki Windows Live Mail, 2007 sonlarında yayınlandı ve Windows XP'deki Outlook Express'in, Windows Vista'daki Windows Mail'in yerine geçti. Live Mail, Windows 7 ve üzeri için halen indirmeye sunuluyor.

Backup and Restore

İlk yayınlanma: Ocak 2007
Bitiş: Ekim 2013
Yerini alan: File History, çeşitli araçlar
Windows XP gibi eski Windows'lar, temel bir yedekleme işleviyle gelseler de tam donanımlı bir yedekleme aracı, Windows Vista'da ortaya çıktı. Bu yeni araç, yedeklemek istediğiniz klasörleri seçmenize izin veriyor, hatta sistemin belirli bir tarihe ait görüntüsünü oluşturabiliyordu (imaj).
Araç, Windows Vista ve 7'de varsayılan olarak sunuluyordu ancak kusursuz da değildi. Yazılım, istediğiniz dosyaları kolayca geri yükleyebileceğiniz bir arayüz sunmak yerine, ancak bu yazılımla ulaşabileceğiniz tek bir "konteyner" sunuyordu.
Daha basit bir yedekleme çözümü arayan kullanıcıların dileklerini karşılamak isteyen Microsoft ise Windows 8'de Dosya Geçmişi işlevini sunmaya başladı.
Garip biçimde işlev, Windows 10'da "Backup and Restore (Windows 7)" adıyla geri döndü ancak işlev eski varlığını yitirmişti.

0 yorum:

Yorum Gönder