About Me

28 Şubat 2014 Cuma

The Last Of Us Left Behind Dlc İnceleme

The Last of Us’a birçok yerde methiyeler düzdüm, ancak hala bundan bıkmış değilim. Özellikle de hikaye DLC’sini inceliyorken.
2013’te çıkışını yapan The Last of Us birçok kişi için geçtiğimiz yılın, hatta geçtiğimiz neslin en iyi oyunu olmuştu. Benim için de oynadığım en iyi oyunlardan biri olan The Last of Us’ı iyi yapan neydi peki? Hikayesi, hikaye anlatımı, karakterleri, yenilikçi ve gerçekçi oynanışı, detayları, grafikleri, müzikleri, seslendirmesi… Kısacası her şeyi. Haliyle böyle bir oyuna gelen hikaye DLC’si de ayrı bir merak konusu oluyor. Left Behind’ı duyurulduğu andan beri merakla bekliyordum. Aslında DLC’lere karşı soğuk yaklaşırım, fakat Left Behind oyunun içerisinden çıkartılmadığını, The Last of Us hayranları için yeni bir deneyim olacağını belli ediyordu. DLC’ye başladığım ilk saniyeden beri de aksini düşündürtecek bir şey yaşanmadı.
Küçük bir Kızdan Lara Croft’a Giden Yol
The Last of Us: Left Behind’ın hikayesi daha önce de açıklandığı üzere Ellie ve eski arkadaşı Riley etrafında geçiyor. Orijinal oyunun öncesini anlatan DLC’de Riley uzun bir aradan sonra Ellie’nin yanına döner. Arayı kapatmak için de cehenneme sürüklenen bu dünyada alışveriş merkezine doğru eğlenceli olmasını umdukları bir yolculuğa çıkarlar. Hatırlayacağınız üzere Riley *The Last of Us spoiler* orijinal oyunda Ellie’nin birlikte ısırıldıklarını söylediği *The Last of Us spoiler bitti* arkadaşıydı. Left Behind’da da bu öykü ele alınmış.
Hikaye, hikaye anlatımı, karakterler ve diyaloglar Left Behind’daki en başarılı kısım. Alışveriş merkezine giden iki genç kız, kulağa ne kadar normal bir şeymiş gibi geliyor. Ancak bu iki kızın amacı kıyafet satın almak değil, bulabilecekleri yegane şey olan eğlence ve mutluluk. Left Behind bu duyguyu çok güzel bir şekilde aktarıyor. Bize şimdilerde saçma gelebilecek en ufak şeyin bile ne kadar mutluluk verebileceğini bir kez daha hatırlıyoruz. *The Last of Us spoiler* Ancak bu duyguları hatırlarken her saniyeyle birlikte hazin sona doğru sürüklendiğinizi bilmek içinizdeki sevincin buruklaşmasına sebep oluyor. *The Last of Us spoiler bitti*
Hikaye ile ilgili anlatmak istediğim bir şey daha var, fakat maalesef ki bunu yapamıyorum. Çünkü bunu yaparsam zevkinizi baltalamış olacağım. Spoiler’a giren bu sürprizi kendiniz tatmalısınız diyerek konuyu açmadan kapatıyorum.
Biraz Hakem Olmaya Ne Dersiniz?
Oynanış Left Behind’da en çok merak ettiğim kısımlardan biriydi. The Last of Us’ı oynayanlar bilirler ki Ellie ile ilk tanıştığımızda kendisi toy bir avcıya benziyordu. Dövüşe girecek beceresi çok fazla yoktu. Bu sebeple oynanışı nasıl yapacaklarını merak etmiştim. Cevabımı aldığımda da oldukça tatmin oldum. Naughty Dog hoş bir fikirle bu durumun altından kalkmayı başarmış. Ancak yine bu konuyu daha fazla açamıyorum (ah spoiler ah).
Dövüş kısımlarında oldukça güzel sahnelere şahit olacaksınız. Bu güzel sahneler infected’lar ve insanların kapışmasıyla ortaya çıkıyor. Düşünün ki büyük bir odanın tepesindesiniz. Bir tarafta infected’lar bir tarafta da insanlar var. İnsanların yaratıklardan haberi var. Eğer olaya müdahale etmez ve izlerseniz büyük ihtimalle infected’ların üstesinden geleceklerdir. Fakat izlemekle yetinmeyip ufak bir şişe veya tuğlayla olayı karıştırırsanız haince gülerek maçın keyfini çıkarabilirsiniz. Benim merak ettiğim şeyse Naughty Dog’un bu mekaniği neden orjinal oyunda kullanmadığı. Joel’un ekipmanlarıyla ortaya çıkacak karmaşayı hayal bile edemiyorum. Belki de sebebi bu yüzdendir. Benim gibi sadist oyuncular The Last of Us’ı eğlence malzemesi bir oyuna çevirebilirdi. Ellie ise daha kısıtlı bir ekipmana sahip olduğu için hayal gücünüzü çok fazla genişletemiyorsunuz. Bu oynanış mekaniğini Left Behind’a saklamalarının sebebi bu olsa gerek.
Gelelim DLC’de eleştireceğim noktalardan ilkine. Left Behind’daki dövüşler bana biraz zorla yapılmış gibi geldi. Dövüş sistemine getirilen yaklaşım gayet hoşuma gitti. Fakat bu sahneler oyunun olmazsa olmazı değil. DLC’yi tek bir infected veya insan öldürmeden de bitirebilirdik. Bu da hikayede boşluk yaratmaz, sadece neden dövüş yok dememize neden olurdu. Ancak yine de dövüş sekansına girdiğinizde “neden bunu yapıyorum ki” demiyorsunuz.
Kaçırmayın
Sadede gelecek olursak Left Behind mükemmel bir oyuna getirilen harika bir DLC. Fakat bir gerçek var ki harika olan her şey kusursuz değildir. Üstte saydığım ilk kusura ek olarak ikinci rahatsız edici kısım oyunun süresi. DLC iki buçuk saat gibi kısa bir süreye sahip. Ancak bence bu Left Behind’ı almanıza engel değil.The Last of Us’a hayran kalanlardansanız Left Behind kaçırılmayacak bir yapım.

0 yorum:

Yorum Gönder