About Me

15 Ekim 2013 Salı

Grand Theft Auto V (kısaca GTA V veya GTA 5), Rockstar North tarafından geliştirilen açık dünya – aksiyon tarzı video oyunu. Grand Theft Auto serisinin beşinci ana oyunu olmakla beraber serinin onbeşinci oyunudur. 17 Eylül 2013 tarihinde PlayStation 3 ile Xbox 360 platformlarına çıkacağı duyurulmuştur. GTA serisinin 4. dönemini (GTA IV Era) sonlandırıp yeni bir dönem (GTA V Era) başlatmıştır.

Oyun, serinin önceki oyunlarından olan GTA: San Andreas’tan tanıdığımız Los Santos şehrinde, 2013 yılında (günümüzde) geçmektedir. Seride bir ilk olarak oyunda tam üç ana karakter bulunmaktadır. Hikâye, isimleriMichaelTrevor ve Franklin olan bu üç karakteri konu almaktadır. Eski sabıkalı bir suçlu olan Michael; kirli işleri bırakmak isteyip hayatında yeni bir sayfa açmak isteyen ancak bunu başaramayan profesyonel bir banka soyguncusudur. Eski bir savaş gazisi olan, psikopat kişilik sahibi Trevor; Michael’ın yakın arkadaşı ve suç ortağıdır. Dolandırıcı bir araba satış bayisinin yanında çalışan, Los Santos yerlisi Franklin ise; bu ikiliye sonradan katılan eski bir gangsterdir. Michael önderliğinde olan bu üçlünün temel hedefi, gerek durumlarının yetersizliğinden, gerekse yokluklarından dolayı şehrin suç dünyasına yeniden geri dönme zorunda kalarak banka soygunları gibi büyük suçlara girişerek büyük miktarda para kazanmaktır. Birbirlerini bir araya getiren temel noktanın bu olmasının yanı sıra, her bir karakterin kendisine özgü bir hikâyesi bulunmaktadır.
Hangi karakteri nerede, ne zaman, nasıl kontrol edileceği sorularına karşılık; hem görevlerde, hem de görev harici serbest dolaşımda oyuncular üç ana karakterin arasında tek bir tuşla seçim yapma özgürlüğüne sahiptir. Bu üç karakterin beraber yer aldığı görevlerde, oyun izin verdiği müddetçe karakterler arasında seçim/geçiş yapabilme gibi paralel yeni bir görev dizaynı mevcuttur. Oyuncular, bir görevde bir karakter bir işle meşgulken, diğer karakter de diğer işle eşzamanlı olarak meşgul olmak üzere o karaktere geçiş yapabilmektedir. Bu geçiş özelliği hem görevlerdeki takım ruhunu paralel olarak ortaya çıkarmakta, hem de görevleri daha heyecanlı bir hale getirmektedir. Görevler haricinde de oyuncular, karakterler arasında geçiş yapmakta tamamen özgürdür. Tek bir tuşla şehrin bir diğer ucundaki diğer karaktere geçiş yapılabilmektedir.
Oyunun ana teması banka soygunları ve paradır. Hikâyede banka soygunlarının önemi büyüktür. Gerek ana karakter Michael’ın üst düzey bir banka soyguncusu olması, gerekse tüm üçünün bir takım çalışması içinde suç dünyasında para arayışında olması, serinin önceki oyunlarından daha fazla banka soygunu, daha fazla aksiyon ve daha fazla para vaat etmektedir.
Serinin yepyeni halkası olan GTA V, seriye büyük derecede yenilikler getirecek düzeydedir. Üç ana karakter özelliğinin seride bir ilk olmasının yanı sıra, oyun aynı zamanda önceki oyunlardan daha büyük, daha geniş ve daha kapsamlı bir dünya sunmaktadır. Belirtilene göre oyunun haritası, gelmiş geçmiş tüm Rockstar Games oyunlarından daha büyük bir haritaya sahiptir. Harita; metropol bir şehrin yanı sıra, kırsal alanlar, kasabalar, dağlar, ormanlar ve çöller dahil olmak üzere oldukça büyük bir alan sunmaktadır.
Henüz çıkışını gerçekleştirmemesine rağmen şimdiden en çok konuşulan, heyecanla/sabırsızlıkla beklenen ve her kesimden oyunseveri kendisine hayran bırakmayı başarmış bir oyun olmayı başarmıştır. 2012 yılı içerisinde Golden Joystick ve Spike TV’nin düzenlediği VGA ödüllerinde “En Çok Beklenen Oyun” dalında birinciliği göğüsleyip daha çıkmadan ödülleri müzesine götürmüştür.

0 yorum:

Yorum Gönder