About Me

3 Haziran 2014 Salı

God of War Collection İnceleme (PS Vita)

PSP alma sebeplerimden bir tanesi, hatta en önemli sebep diyelim, God of War oyunlarıydı. İlk oyunundan beri çılgınca hayranı olduğum bu serinin tüm oyunlarını defalarca bitirdim diyebilirim. Ve hangisi en iyisi diye soracak olursanız tartışmamız favorimin God of War 2 olduğunu söylerim. 
PlayStation 2’de beni kendimden geçiren God of War 1 ve 2’yi uzun yıllar sonra PlayStation 3’te Koleksiyon Edisyonu adı altında tekrar oyuncuların karşısına çıkardılar ve açıkçası çok da iyi yaptılar. Uzun zamandır tekrar oynamak istediğim bu epikliği, bir kere de PS3’te deneme şansı yakaladım. Şimdiyse yine aradan uzun bir zaman geçti ve bu kez de aynı paket, PS Vita için satışa sunuldu. (Bir dakika ya… Bu işte bir sıkıntı var sanki… Şimdi bu adamlar aynı oyunu bir, iki, üç… toplamda dört kere mi satmış oluyorlar… Vay arkadaş.)
“HD Collection çılgınlığı!”
Bu eski oyunların çözünürlüğünü arttırarak tekrar piyasaya sürme modası, firmalar için kolay yoldan para kazanma alışkanlığı haline geldi sanki. Tabii daha önce oyunu oynayamamış insanlar için büyük bir şans olduğu da gerçek. Ama insan bu paketlerde en azından bazı yenilikler, gelişmeler ya da değişiklikler görmek istiyor. Bazı firmalar bunu görmemizi sağlarken bazıları, hatta büyük çoğunluğu, sağlamıyor. God of War Collection’ın PS Vita versiyonu da maalesef bize yenilik sunmayan tarafta yer alıyor. 
Koleksiyon sürümünün içerisinde iki adet God of War oyunumuz var. İkisi de zamanında PS2 için çıkış yapmış olan God of War 1 ile God of War 2. Yani kel ve öfkeli kahramanımız Kratos’un ilk maceraları. PS Vita’da oyunu ilk açtığınız zaman bu iki oyundan birini seçerek devam ediyorsunuz. En baştan başlamak istediğinizi düşünelim ve God of War 1’e girelim. 
Karşımıza gelen ilk ekran, bildiğimiz God of War 1 menüsü, herhangi bir değişiklik yer almıyor. Açıkçası menüye ilk girdiğimde içime  altyazı seçeneklerinin oyuna eklenip eklenmediğini kontrol etme isteği doğdu. Orijinal God of War 1’de altyazı seçeneği (İngilizce’den bahsediyorum) yer almıyordu. Hadi evde oynarken neyse de ağırlıklı olarak dışarıda oynayacağımız PS Vita versiyonu için altyazı seçeneği konulmasını bir miktar da olsa bekliyordum. Ne kadar kulaklık kullansak da dış seslerin de olaya katılmasıyla her an her diyaloğu anlayamayabiliyorsunuz. Bu da sizi altyazı arar hale getiriyor. Maalesef beklediğimi bulamadan ayarlar kısmını kapadım ve oyuna giriş yaptım.
Karşıma gelen ilk ara sahne ekranı açıkçası beni şaşırttı. PS Vita ekranına göre daha düşük çözünürlükle karşılaştım. Ama bu şaşkınlık neyse ki kısa sürdü. Oyuna girer girmez, God of War kendini PS Vita çözünürlüğüne uyumlu hale getirdi ve karşımaa gerçekten de güzel görünen bir oyun çıktı. Kırık kenarlar uçmuş, daha yumuşak bir görüntü elde edilmiş. Tabii bir Uncharted: Golden Abyss veya Killzone: Mercanery beklemeyin. Ama PS2 oyunu olduğunu düşündüğünüzde özellikle PS Vita’nızın küçük ekranında oldukça iyi bir görüntü sunuyor God of War 1. Keza aynı durum oyunun ikincisi için de geçerli, üstelik ilk oyuna göre daha da iyi bir performansla. Fakat bu durum ne yazıktır ki oyunun iyi bir port olduğunu göstermiyor. 
Ekranda ne kadar hoş durursa dursun, ilk God of War’ı oynarken yer yer yaşanan FPS düşüşleri canınızı sıkabilir. Aksiyonun yoğunlaştığı, epikliğin doruğa çıktığı sahnelerde zaman zaman FPS düşüşleri ile karşılaşıyoruz. Ama bardağın dolu tarafı, bu sorunun sadece ilk oyunda cereyan etmesi. İkinci oyunda böyle bir durumla karşılaşmayacaksınız. Daha iyi bir grafik kalitesi sunmasına rağmen, ikinci oyun ilk oyundan çok daha stabil çalışıyor. Aksiyon keyfinize taş koymuyor.
“Kılıçları biledik geliyoruz!”
Teknik anlamdaki konuların yanında PS Vita için bir önemli konu da kontroller. Klasik saldırı tuşlarımız, God of War oyunlarından aşina olduğumuz şekilde; bu açıdan bir sıkıntıyla karşılaşmıyoruz. PS Vita kontrollerinde olmayan R2 ve L2 ise yerini arka dokunmatiklere bırakıyor. Sandıkları açarken dokunmatik yüzeye basılı tutuyorsunuz. Zaten oyun boyunca dokunmatikle tek ilişkiniz de bu olacak. God of War’ın meşhur tuş oyunlarını dokunmatik ekrana entegre etmek gibi bir zahmete girmemiş yapımcı firma, zaten gerek olduğunu da düşünmüyorum. Dokunmatiği işin içine katacağız diye oyunlarına saçma mekanikler ekleyen firmaların ardından, dokunmatik olayının God of War’da oldukça minimal tutulması hoşuma bile gitti. Zaten oyun bu haliyle oldukça rahat kontroller sunuyor. Tabii PS Vita’nın mevcut kontrol şeması yüzünden bir saat sonra elime kramp girmeye başladı orası ayrı. Özellikle God of War gibi tuşlarla zaman zaman dans etmeniz gereken bir oyunda normalden çok daha kısa bir sürede sizin de elleriniz uyuşmaya başlayacaktır. Uyarmadı demeyin. (Gerçi bu ağrıya değiyor mu derseniz sapına kadar cevabını da veririm.:))
“Oynadım ki ben bunu…”
Sizlere tekrar tekrar God of War’ı anlatmak istemediğim için, direkt olarak olaya, yani oyunun PS Vita’da getirdiği özelliklere değindim. Fark ettiğiniz üzere, oyun PS Vita için herhangi bir çaba sarf etmemiş, olduğu gibi gelmiş. Peki neden almalıyız bu oyunu sorusunu soracaksınız, önce kendinize çok basit bir soru sorun, God of War 1 veya 2’yi oynadınız mı?
Eğer bu iki oyundan birini bile oynamadıysanız durmayın! Koşun ve God of War Collection paketini alın. PS Vita’yı niçin aldınız; oyun oynamak için! Zaten hali hazırda kaliteli oyun sıkıntısı çeken Vita’nızı God of War’dan daha güzel bir değerlendirme şekli olamaz. Üstelik de 20’i saati aşkın dolu bir oyun süresiyle! Kesinlikle kaçırmayın derim.
Peki ya benim gibi God of War 1 ve 2’yi oynadıysanız… 
İşte burada önemli bir nokta var. O da ne kadar God of War delisi olduğunuz! Şahsen yolculuklara çıkan, trafikte bol bol sıkışan bir insan olarak PS Vita’ya sıkça başvuruyorum, daha doğrusu başvuruyordum, çünkü artık oynayacak iyi bir şeyler bulmakta zorlanıyorum. Tabii bir sürü platform oyunu ve bağımsız yapım yer alıyor PS Vita’da, ama bana daha uzun soluklu, daha epik bir şeyler lazımdı. İşte God of War Collection bu açlığımı dindirdi. Eğer God of War 2’yi benim gibi defalarca oynayabilecek bir seviyedeyseniz siz de bu sürümü kesinlikle edinin. Üstelik PS Vita ekranında Kratos ve düşmanları gözünüze daha bir tatlı (!) geliyorlar. 
Ama!
Eğer God of War Collection’ın sürümünden ekstra bir şey bekleyenlerdenseniz, üzgünüm ama yanlış yerdesiniz. Maalesef God of War, bildiğimiz God of War. Ne eksik ne fazla. Her şey aynı. O yüzden sizin için bu oyunu pas geçmek en doğrusu olacaktır.
Son olarak bir şey daha belirtmem gerek. Maalesef oyunun ara sahnelerini geçemiyorsunuz. Maalesef diyorum çünkü bu tarz tekrar çıkan oyunlarda bana kalırsa ara sahnelerin geçilebilir olması önemli bir artı. Eğer ara sahneleri ezberleyenlerdenseniz ve doğruca aksiyonu tekrar yaşamak istiyorsanız, hayal kırıklığına uğrayacaksınız. O ara sahneleri tekrar izlemek zorundasınız. Neyse ki God of War oyunlarının ara sahneleri kısa ve güzel de bu durum oyunu yalayıp yutanlar için işkenceye dönüşmüyor. Yoksa 50 kere izlediğiniz sahneleri tekrar izlemek, bünyeyi derin sıkıntılara sürükleyebilirdi.OYUNUN ARTI YÖNLERİ
  • God of War! Hem de yanınızda taşıyabileceğiniz cinsten!
  • Dolu dolu aksiyon
OYUNUN EKSİ YÖNLERİ
  • Bir süre sonra kramp giren eller
  • Ara sahne çözünürlüğü
  • Hiçbir ekstra yok
  • God of War 1’de zaman zaman yaşanan FPS düşüşleri
inceleme puanı
7.5
  • Grafik:7.0/10
  • Ses / Müzik:8.9/10
  • Hikaye / Atmosfer:8.5/10
  • Oynanabilirlik:8.0/10

0 yorum:

Yorum Gönder